AktivitetDe vackra omgivningarna inbjuder till naturnära fritidsaktiviteter. Utöver att bada och fiska kan man vandra (med eller utan svampkorg), jogga eller upptäcka bygden via cykel. Skolans hyresgäster disponerar två cyklar. Golfbana finns i Boa strax söder om Olofström (10 km) och simhallen i Olofström har ett modernt välutrustat gym. Simhallens äventyrsbad och den fantastiska storlekplatsen i centrum är populära aktiviteter för barnen.

För den kulturintresserade finns det mycket att upptäcka. Författarmuseet i Jämshög har utställningar om både Harry Martinson och Sven Edvin Salje. Ännu mer Martinsonmaterial finns i Martinsonrummet på Olofströms bibliotek.
Vid Harry Martinsons födelsehem vid sjön Immeln finns Nyteboden med lokalproducerat konsthantverk. På bryggan bjuds här på underhållning och kvällsmat varje tisdagskväll under sommaren.

Stenindustrin har spelat en stor roll i bygden, som är världsberömd för "den svarta graniten", dvs diabas och både på Stenmuseet i Vilshult och i stenbrottet i Svarta Bergen kan man ta del av den stentuffa historien.
Industriminnet Ebbamåla Bruk ligger vid Mörrumsån. Ett levande teknikskt museum med vattenkraftverk i Mörrumsån, gjuteri, mekanisk verkstad och smedja. Guidade turer varje dag under sommarhalvåret och heta "Järnnätter" när man gjuter på gammalt sätt. Här finns också café och försäljning av de gjutna produkterna.

I Olofströmsbygden finns också flera annorlunda museer. Vad sägs om Galgmuseum, Kameramuseum, Idrottsmuseum och Åkerihistoriskt museum?

Vid Östersjökusten ca 25 km söderut finns både sandstränder och skärgård. Båtar till öarna utgår från flera platser. En timmes bilfärd bort finns världsarvsstaden Karlskrona med många sevärdheter, bl.a. Marinmuseet, spännande för både barn och vuxna. Ungefär lika långt är det till Glasriket i Småland, där glasbruken, med olika specialiteter ligger tätt.

På Turistbyrån på biblioteket i Olofström kan man få ytterligare tips och information och hjälp med kartor, öppettider mm.